Himmeli on perinteinen joulukoriste, miksi siis teen himmeliä keskellä kesää? Siksi, koska paras himmelin raaka-aine on suomalainen rukiinolki, joka kannattaa korjata juhannuksen ja heinäkuun lopun välisenä aikana. No ei, tämä vaan poltteli mielessä ja päätin sen tehdä nyt, ilman sen kummempaa syytä. Ymmärtäkseni "vanha" himmeli poltettiin juhannuskokossa ja jouluksi valmistettiin sitten uusi.
Käytännössä himmelin voi valmistaa mistä vaan materiaalista, joka on pitkulaista ja siinä on reikä keskellä. Oljet, pillit, paperirullat, lasiputket, pitkät "makaroonit" jne. Muutenkaan tarvikelista ei ole suuren suuri, lankaa, neula, sakset, pillejä ja mitta.
Himmeli koostuu perusosioista, jotka kiinnitetään yhteen. Itse tein himmelin käyttäen ohjeena strömsö-ohjelman mallia. Siinä tarvikkeina olivat seuraavan kokoiset pillipalat:
12 kpl 20 cm pillin paloja (iso peruspala)
72 kpl 10 cm pillin paloja (keskikokoinen peruspala)
144 kpl 5 cm pillin paloja (pieni peruspala)
Perusmalli muodostuu näin (12 kpl pillin palaa)
Kannattaa käydä kurkkaamassa alle kokoamiani lähteitä ja ohjeita, niissä on hienoja ja selkeitä opastuksia. Aikaa minulla himmelin tekoon meni kahden päivän päikkärit ja pikkuisen iltaunien aikaa.
Perinteiden mukaan tyttöjen joulunaluspuuhiin kuului valmistaa himmeli. Saunomisen jäljiltä kostea sauna oli täydellinen paikka olkien askarteluun ja saattoipa paikalle tulla myös poikia seuraksi, himmelit siis toivat myös kylän nuorison yhteen. Himmeli tuotiin jouluaattona puhtaaseen pirttiin ja ripustettiin pöydän yläpuolelle varmistamaan satovuoden hedelmällisyyttä. Himmeleihin liittyy satovuoden lisäksi muitakin uskomuksia. Jos himmeli pysähtyy paikoilleen vieraan tullessa taloon se tiesi huonoa onnea ja mitä isompi laite sitä parempi satovuosi.
Jouluun on vielä aikaa, nautitaan nyt kesästä ja juhannuksesta! :)
Ohjeita ja lähteitä:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.